Τεχνική Γεωλογία και Περιβάλλον

 

  • 005783.JPG
  • 005784.JPG
  • 005785.JPG
  • 005786.JPG
  • 005787.JPG
  • 005788.JPG
  • 005789.JPG
  • 005790.JPG
  • 005791.JPG
  • 005792.JPG
  • 005793.JPG
  • 005794.JPG
  • 005795.JPG
  • 005796.JPG
  • 005797.JPG
  • 005798.JPG
  • 005799.JPG
  • 005800.JPG
  • 005801.JPG
  • 005802.JPG

Εισαγωγή

Ο φοιτητής οδηγείται να συγκεντρώνει τις απαραίτητες πληροφορίες για το έδαφος και το γεωπεριβάλλον του, να τις επεξεργάζεται κατάλληλα και τις «μεταφράζει» για τον σχεδιασμό και κατασκευή των Τεχνικών Έργων.

Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη σύνταξη τεχνικών εκθέσεων χρησιμοποιώντας πραγματικά στοιχεία και πραγματικές καταστάσεις, όπου απαιτείται η αξιολόγηση των γεωερυνητικών δεδομένων, η διατύπωση  προτάσεων  για λύσεις και οι περαιτέρω ενέργειες. Υποβάλλεται τεχνική έκθεση και δίνεται προφορική παρουσίαση από κάθε φοιτητή ξεχωριστά. Οι παρουσιάσεις απευθύνονται σε έμπειρους επισκέπτες επαγγελματίες τεχνικούς γεωλόγους ή μηχανικούς, υδρογεωλόγους - περιβαλλοντολόγους από φορείς και μελετητικά γραφεία. Βασικός στόχος του μαθήματος είναι να καλλιεργηθούν βασικές τεχνικές ικανότητες των φοιτητών  και να δουλεύουν ως ομάδα. Η προετοιμασία και η προφορική παρουσίαση, αναλύοντας και υπερασπίζοντας τη τεχνική λύση είναι επίσης σημαντικός στόχος του μαθήματος.

Οι φοιτητές μαθαίνουν να σχεδιάζουν ένα γεωερευνητικό πρόγραμμα με σκοπό την διερεύνηση ενός 3D τεχνικογεωλογικού μοντέλου. Δίνεται αρχικά προσοχή στη σύνταξη του γεωλογικού μοντέλου της στενής περιοχής του έργου, εντοπίζοντας τα θέματα γεωλογικής επικινδυνότητας, οριοθετούνται και ποσοτικοποιούνται σε γεωτεχνικές παραμέτρους οι τεχνικογεωλογικοί τύποι βραχόμαζας ή εδάφους και τέλος προτείνονται λύσεις για τον επιτυχημένο γεωτεχνικό σχεδιασμό το έργου. Εδώ απαιτείται σύνθεση πληροφορίας τεχνικογεωλογικών και γεωτεχνικών πληροφοριών με τις συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες του ίδιου του έργου. Τα θέματα μπορεί να αφορούν τον σχεδιασμό ενός πρανούς οδοποιίας ή μεγάλων ορυγμάτων, την μελέτη και αντιμετώπιση μίας κατολίσθησης, την διάνοιξη και υποστήριξη ενός υπόγειου έργου, τη θεμελίωση ενός φράγματος, τον έλεγχο των υπογείων υδάτων σε μία σημαντική εκσκαφή, τη βελτίωση πτωχών εδαφών ή ασθενών βραχομαζών κ.α.. Τέλος, αποκτούν σημαντική εμπειρία στη χρήση σχεδιαστικών και υπολογιστικών λογισμικών πακέτων  που αφορούν τα γεωτεχνικά έργα.

Οι φοιτητές πραγματοποιούν κλασσικές δοκιμές εδαφομηχανικής και βραχομηχανικής, ταξινόμησης, αντοχής, περατότητας εδαφών ακολουθώντας αρχές εργαστηριακών μετρήσεων φορτίων, τάσεων, παραμορφώσεων και πιέσεων πόρων, βασιζόμενη στην επιλογή κατάλληλης δοκιμής. Στο τέλος του εξαμήνου οι φοιτητές αποκτούν την ικανότητα να πραγματοποιούν όλες τις εργαστηριακές δοκιμές και να επεξεργάζονται και να αναλύουν τα αποτελέσματα αυτών.

Τέλος, πραγματοποιούνται ασκήσεις υπαίθρου (μονοήμερες και πολυήμερες) και επισκέψεις σε αριθμό τεχνικών έργων ή σε θέματα υδρογεωλογικού – περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Οι φοιτητές κατά την διάρκεια της πολυήμερης άσκησης υπαίθρου πραγματοποιούν επιτόπου ασκήσεις ενώ παρουσιάζουν και ένα θέμα από τα τεχνικά έργα που επισκέφτηκαν ή/και πάνω σε θέματα υδρογεωλογικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Συμπληρωματικά, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές εκπαιδεύονται σε αντικείμενα και διαδικασίες :

Δίνεται βαρύτητα στη χρήση ειδικών λογισμικών πακέτων που αφορούν:

Προσφερόμενα μαθήματα

α/α

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΚΩΔΙΚΟΣ

Υ/Ε

ECTS

 

Α΄  Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο

 

 

 

1

Γεωστατιστική

Geostatistics

GGNM101

Υ

4

2

Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών

Geographical Information Systems (GIS)

GGNM102

Υ

4

3

Υδρογεωλογικές αρχές

Hydrogeological principles

GGTM101

Υ

4

4

σΥΝΤΑΞΗ ΓΕΩΛΟΓΙΚων ΜΟΝΤΕΛων στην εφαρμοσμένη γεωλογια

Geological Models for engineering works

GGTM102

Y

4

5

Μέθοδοι έρευνας πεδιουοργανομετρησεισ

Site investigation – monitoring

GGTM104

Υ

4

6

Τεχνική γεωλογία εδαφικών και βραχωδών γεωυλικών

Engineering Geology of Soils and Rocks

GGTM105

Υ

4

7

Τεχνική γεωλογία τεχνικών έργων – Εφαρμοσμενα θεματα-εργασιεσ

Engineering Geology of CONSTRUCTION Works

GGTM106

Υ

4

 

ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 

 

 

 28

 

ΕΠΙΛΟΓΗΣ (1  ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ )

 

 

 

1

Σχεδιασμός υδροληπτικών έργων και βιώσιμη ανάπτυξη

water works design and sustainable develOpment

GGTM107

E

2

2

Εφαρμοσμένη υδρομορφολογία

Applied Hydromorphology

GGTM103

E

2

 

ΣΥΝΟΛΟ

 

 

30

 

B΄ Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο

 

 

 

1

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΔΙΟΥ

FIELD WORK

GGTM212

Υ

3

2

τεχνικογεωλογικη χαρτογραφηση

ENGINEERING GEOLOGICAL MAPPING

GGTM211

Y

2

3

Επαγγελματική πρακτική στη Τεχνική Γεωλογία- Παρουσιάσεις επαγγελματικών θεμάτων

Case Histories and Practice in Engineering Geology (Professional Presentations)

GGTM102

Υ

2

4

αρχές εδαφομηχανικής- Εργαστηριακές και επιτόπου δοκιμές

Topics in Soil Mechanics- LABORATORY AND IN-SITU TESTING

GGTM201

Υ

3

5

αρχές βραχομηχανικής

Topics in Rock Mechanics

GGTM202

Υ

3

6

Εκτίμηση επικινδυνότητας και διακινδύνευσης στην εκδήλωση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών

Hazard and Risk Assessment in Geoengineering and Natural hazards – Protection, Mitigation & Management

GGTM204

Υ

2

7

Τεχνική Γεωφυσική

Engineering Geophysics

GGPM202

Υ

3

8

Βασικές αρχές τεχνικής σεισμολογίας

BASIC PRINCIPLES IN Engineering Seismology

GGPM204

Υ

2

9

ΜΕΘΟΔΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΔΑΦΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ

GROUND IMPROVEMENT AND REINFORCEMENT

GGTM206

Υ

2

10

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ της ΝΕΟΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ στα ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ

application of Neotectonics in engineering works

GGTM209

Υ

2

11

texnikh γεωλογια και θεματα διαχειρισησ ρυπασμένων εδαφων

Engineering geology in Contaminated land

GGTM210

Υ

2

 

ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 

 

 

 26

 

ΕΠΙΛΟΓΗΣ (2  ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ )

 

 

 

1

αρχεσ ΕΔΑΦΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ

TOPICS IN SOIL DYNAMICS

GGΤΜ213

Ε

2

2

επίδραση του υπογειου νερού στα τεχνικά έργα

Ground water IN engineering STRUCTURES

GGTM207

Ε

2

3

Περιβαλλοντικη γεωφυσικη

ENVIRONMENTAL GEOPHYSICS

GGPM208

Ε

2

 

ΣΥΝΟΛΟ

 

 

30

 

Γ ΄  Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο

 

 

 

1

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

MSc Thesis

GGPM301

Υ

30

Περιγραφή μαθημάτων

  • 1. Μέθοδοι έρευνας πεδίου – οργανομετρήσεις Open or Close

    Σχεδιασμός και εκτέλεση γεωερευνητικού προγράμματος με σκοπό την διερεύνηση ενός 3D τεχνικογεωλογικού μοντέλου. Ο σκοπός είναι η αξιολόγηση της γεωλογικής επικινδυνότητας σε ένα τεχνικό έργο και ο καθορισμός των κρίσιμων γεωτεχνικών παραμέτρων για τον σχεδιασμό του.

    Σπουδαιότητα των τομών εδάφους (σε μεσοσκοπική κλίμακα) στον γεωτεχνικό σχεδιασμό,  σε διάφορα γεωλογικά περιβάλλοντα, η  διερεύνησή τους, η περιγραφή τους για γεωτεχνικούς σκοπούς και η αξιολόγηση των εδαφικών προφίλ.

    Σχεδιασμός και εκτέλεση των γεωερευνών εδάφους:  από τις εργασίες γραφείου σε εκείνες της υπαίθρου (επιφάνειας και υπεδάφους). Καταγραφή των δεδομένων, επεξεργασία τους και αξιολόγησή τους ώστε να κατασκευαστεί ένα γεωλογικό μοντέλο-πρότυπο των τεχνικογεωλογικών συνθηκών της περιοχής έρευνας και η αποτίμηση της αξίας των δεδομένων  αυτών στο γεωερευνητικό πρόγραμμα.

    Εισηγητές: Χρηστάρας B, Μαρίνος B.

  • 2. Τεχνική Γεωλογία εδαφικών και βραχωδών γεωυλικών Open or Close

    Σχηματισμός, τεκτονική, γεωμορφολογική εξέλιξη και τεχνικογεωλογικά χαρακτηριστικά γεωυλικών που απαντώνται στις ηπειρωτικές περιοχές, σε προσχωματικό περιβάλλον σε εύκρατο, σε τροπικό, άνυδρο και παγετώδες περιβάλλον αλλά και ιδιαίτερες γεωλογικές καταστάσεις (όπως περιβάλλον έντονης καρστικοποίησης, τεκτονισμού, οφιολιθικών μιγμάτων, πολύ αποσαθρωμένων γεωυλικών, κ.α ). Τεχνικογεωλογικοί χαρακτήρες  ιζηματογενών, μεταμορφωμένων και ηφαιστειακών  – πλουτώνιων πετρωμάτων. Οι φοιτητές θα πρέπει να κατηγοριοποιούν τους τεχνικογεωλογικούς τύπους εδαφών και βραχομαζών με σκοπό την εκτίμηση της συμπεριφοράς τους στα τεχνικά έργα και να καθορίζουν φάσμα παραμέτρων, κρίσιμων για τον γεωτεχνικό σχεδιασμό. Οι φοιτητές εκπαιδεύονται στη χρήση και εφαρμογή των γεωτεχνικών ταξινομήσεων καθώς και τους περιορισμούς τους. Τα γενικά φάσματα αντοχής και συμπεριφοράς μιας σειράς  γεωυλικών διδάσκονται εδώ καθώς και η χρήση μαθηματικών εργαλείων αλλά και ειδικών λογισμικών για υπολογισμούς σε σχέση με τις ιδιότητες των γεωυλικών.

    Εισηγητής: Μαρίνος Β., Χρηστάρας Β.

  • 3. Τεχνική Γεωλογία τεχνικών έργων και υποδομών Open or Close

    Χαρακτηριστικά τεχνικών έργων, διακριτή τεχνικογεωλογική αξιολόγηση για θέματα κατολισθήσεων, ευστάθειας πρανών, έργων οδοποιίας, υπογείων έργων, θεμελιώσεων, φραγμάτων. Θέματα – βήματα τεχνικογεωλογικού -  γεωτεχνικού σχεδιασμού για κάθε τεχνικό έργο. Ειδικά λογισμικά – εργαλεία – εφαρμόζονται εδώ βασισμένα στη γεωλογική κρίση και στο μηχανισμό αστοχίας... Διάκριση μηχανισμών αστοχίας για κάθε τεχνικό έργο και θέματα προστασίας – σταθεροποίησης – στήριξης - βελτίωσης σε κάθε περίπτωση.

    Μηχανισμοί κατολισθήσεων, θέματα γεωέρευνας, παρακολούθησης και αντιμετώπισης. Μέθοδοι διάνοιξης υπογείων έργων. Μηχανισμοί αστοχίας, τασικές και δομικού χαρακτήρα αστοχίες, ανάλυση βραχοσφηνών και εκτίμηση παραμορφώσεων - συγκλίσεων. Επιλογή θέσης και τύπου φράγματος ανάλογα με τις γεωλογικές καταστάσεις. Θέματα θεμελιώσεων και γεωλογικών αστοχιών. Διαφυγές, έλεγχος υπόγειων υδάτων στη θέση και τη λεκάνη κατάκλυσης του φράγματος . Υλικά κατασκευής του φράγματος. Ευστάθεια κλιτύων ταμιευτήρα Θέματα θεμελιώσεων, κατανομές τάσεων, υπολογισμοί καθιζήσεων, φέρουσας ικανότητας. Επιλογή κατάλληλων τεχνικών και εφικτών λύσεων για την ασφαλή και οικονομική κατασκευή ενός έργου (μέτρα στήριξης, ενίσχυσης, βελτίωσης,  αποκατάστασης).

    Εισηγητές: Χρηστάρας B., Μαρίνος B., Μακεδών Θ.

  • 4. Επαγγελματική πρακτική στη Τεχνική Γεωλογία – Περιβαλλοντική υδρογεωλογία. Παρουσιάσεις επαγγελματικών θεμάτων Open or Close

    Δίνονται 2-3 επαγγελματικά θέματα για  ανάλυση και παρουσιάσεις από τους φοιτητές σε ομάδες, όπου κάθε φοιτητής θα έχει διακριτό αντικείμενο αλλά με την ομάδα να λειτουργεί ενιαία και να προτείνει συνολικά την  τεχνική λύση. Οι φοιτητές θα εργαστούν πάνω σε  γεωτεχνικό ή υδρογεωλογικό πρόβλημα με πραγματικά δεδομένα με συνοπτικά στοιχεία για το έργο και επιτόπου πληροφορίες. Οι παρουσιάσεις θα απευθύνονται σε έμπειρους επισκέπτες επαγγελματίες τεχνικούς γεωλόγους ή μηχανικούς, υδρογεωλόγους - περιβαλλοντολόγους από φορείς και μελετητικά γραφεία. Βασικός στόχος του μαθήματος είναι να καλλιεργηθούν βασικές τεχνικές ικανότητες των φοιτητών  και να δουλεύουν ως ομάδα. Η προετοιμασία και η προφορική παρουσίαση, αναλύοντας και υπερασπίζοντας τη τεχνική λύση είναι επίσης σημαντικός στόχος του μαθήματος.

    Όσον αφορά τη κατεύθυνση της  τεχνικής γεωλογίας, δίνεται αρχικά βαρύτητα στη σύνταξη του γεωλογικού μοντέλου της στενής περιοχής του έργου, εντοπίζοντας τα θέματα γεωλογικής επικινδυνότητας, οριοθετούνται και ποσοτικοποιούνται σε γεωτεχνικές παραμέτρους οι τεχνικογεωλογικοί τύποι βραχόμαζας ή εδάφους και τέλος προτείνονται λύσεις για τον επιτυχημένο γεωτεχνικό σχεδιασμό το έργου. Εδώ απαιτείται σύνθεση πληροφορίας τεχνικογεωλογικών και γεωτεχνικών πληροφοριών με τις συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες του ίδιου του έργου. Τα θέματα μπορεί να αφορούν τον σχεδιασμό ενός πρανούς οδοποιίας ή μεγάλων ορυγμάτων, την μελέτη και αντιμετώπιση μίας κατολίσθησης, την διάνοιξη και υποστήριξη ενός υπόγειου έργου, τη θεμελίωση ενός φράγματος, τον έλεγχο των υπογείων υδάτων σε μία σημαντική εκσκαφή, τη βελτίωση πτωχών εδαφών ή ασθενών βραχομαζών κ.α..

    Όσον αφορά τη κατεύθυνση της περιβαλλοντικής υδρογεωλογίας αναφορά γίνεται στη τεχνική υδρογεωτρήσεων-Θεσμικό καθεστώς.

    Εισηγητές: Χρηστάρας B., Βουδούρης K., Μαρίνος B., Μακεδών U.

  • 5. Τεχνικογεωλογικά Χαρακτηριστικά ιζημάτων Τεταρτογενούς Open or Close

    Περιβάλλον απόθεσης πρόσφατων ιζημάτων, γεωμορφολογικής εξέλιξης, χαρακτηριστικά μεσοσκοπικής δομής τους σε διάφορα γεωλογικά περιβάλλοντα. Γεωλογικά πρότυπα σε τέτοια περιβάλλοντα, θέματα ετερογένειας σε έκταση και βάθος, άλλες ιδιαιτερότητες. Ιδιότητες εδαφικών ιζημάτων Τεταρτογενούς.

    Εισηγητές: Συρίδης Γ., Αλμπανάκης Κ., Βουβαλίδης Κ., Μαρίνος B .

  • 6. Βασικές αρχές εδαφομηχανικής Open or Close

    Αντικείμενο του μαθήματος είναι η εδαφομηχανική και οι βασικές αρχές της. Στα πλαίσια του μαθήματος, οι φοιτητές θα εκπαιδευτούν στην κατανομή των γεωστατικών τάσεων – ενεργών  τάσεων, καθώς, επίσης, και στον υπολογισμό των φυσικών και μηχανικών χαρακτηριστικών των εδαφών (όρια Atterberg, κοκκομετρική διαβάθμιση, μονοαξονικές και τριαξονικές δοκιμές, δοκιμή στερεοποίησης, άμεση διάτμηση, κατασκευή κύκλων Mohr).

    Εισηγητής: Χρηστάρας B.

  • 7. Βασικές αρχές Βραχομηχανικής Open or Close

    Ποσοτική Περιγραφή βράχου, ασυνεχειών, βραχόμαζας. Φυσικά και μηχανικά χαρακτηριστικά βράχων. Διατμητική αντοχή βράχου, βραχόμαζας. Παραμορφωσιμότητα. Διατμητική αντοχή ασυνεχειών. Κριτήρια αστοχίας. Γεωτεχνικά συστήματα ταξινόμησης βραχόμαζας.

    Εισηγητής: Μαρίνος Β.

  • 8. Εργαστηριακές και επιτόπου δοκιμές Open or Close

    8 ώρες δοκιμών από τους φοιτητές και παράδοση των αποτελεσμάτων ως ασκήσεις. Καλύπτονται οι κλασσικές δοκιμές εδαφομηχανικής και βραχομηχανικής, ταξινόμησης, αντοχής, περατότητας εδαφών. Εφαρμογές εργασιών πεδίου - επιτόπου δοκιμών στις οποίες περιλαμβάνονται: περιγραφή εδάφους, ταξινόμηση βραχόμαζας, τεχνική γεωτρήσεων και  δειγματοληψία εδαφικών και βραχωδών δειγμάτων, επιτόπου δοκιμές πρότυπης διείσδυσης (SPT), κώνου (CPT),  δοκιμές πρεσσιομέτρησης. Εκτίμηση αντοχής, παραμορφωσιμότητας και περατότητας από επιτόπου δοκιμές. Αρχές εργαστηριακών μετρήσεων φορτίων, τάσεων, παραμορφώσεων και πιέσεων πόρων, επιλογή κατάλληλης δοκιμής. Στο τέλος του εξαμήνου οι φοιτητές θα αποκτήσουν την ικανότητα να πραγματοποιούν όλες τις εργαστηριακές δοκιμές και να επεξεργάζονται και να αναλύουν τα αποτελέσματα αυτών.

    Εισηγητής: Χρηστάρας Β.

  • 9. Εφαρμοσμένη υδρομορφολογία Open or Close

    +++++

    Εισηγητές: Αλμπανάκης K., Βουβαλίδης K.

  • 10. Εκτίμηση επικινδυνότητας και διακινδύνευσης στην εκδήλωση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών Open or Close

    Αντικείμενο του μαθήματος είναι η αξιολόγηση και η εκτίμηση της επικινδυνότητας και της διακινδύνευσης των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Στα πλαίσια του μαθήματος, οι φοιτητές θα διδαχθούν τις βασικές αρχές που διέπουν τους παράγοντες εκείνους που προκαλούν γεωκινδύνους, όπως κατολισθήσεις, σεισμούς και τις δευτερογενείς επιπτώσεις αυτών, ηφαιστειακή δραστηριότητα και πλημμύρες. Στο τέλος του εξαμήνου οι φοιτητές θα είναι σε θέση να εφαρμόζουν μεθόδους εκτίμησης της επικινδυνότητας και της διακινδύνευσης βάσει των οποίων θα μπορούν να μελετούν τα φαινόμενα τόσο σε τοπική όσο και σε περιφερειακή κλίμακα και να εκπονούν αντίστοιχους χάρτες πρόγνωσης -  εκτίμησης κινδύνου.

    Εισηγητές: Χρηστάρας Β., Παπαθανασίου Γ.

  • 11. Εφαρμοσμένα θέματα –εργασίες Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας Open or Close

    Σύνταξη τεχνικών εκθέσεων χρησιμοποιώντας πραγματικά στοιχεία και πραγματικές καταστάσεις , όπου θα απαιτείται η αξιολόγηση των γεωερυνητικών δεδομένων (γεωλογικοί χάρτες, γεωτρήσεις, εργαστηριακες και επιτόπου δοκιμές σε βραχώδη-εδαφικά δείγματα, γεωφυσικές διασκοπήσεις, αντλητικά προγράμματα υδρογεωτρήσεων κλπ.), η διατύπωση  προτάσεων  για λύσεις και οι περαιτέρω ενέργειες. Ο φοιτητής θα πρέπει να συντάξει το γεωλογικό μοντέλο, να εντοπίσει τις θέσεις γεωλογικής επικινδυνότητας, να παρουσιάσει τις γεωτεχνικές παραμέτρους (ποσοτικοποιημένα πλέον). Μέτρα αντιμετώπισης, αντιστήριξης, υποστήριξης ενίσχυσης, ή βελτίωσης και περαιτέρω έρευνες είναι επίσης αντικείμενο της εργασίας.

    Θα δίνεται τεχνική έκθεση και προφορική παρουσίαση από κάθε φοιτητή ξεχωριστά.

    Εισηγητές: Χρηστάρας Β., Βουδούρης Κ., Μαρίνος Β.

  • 12. Τεχνική Γεωφυσική Open or Close

    Γεωφυσικές μέθοδοι διασκόπησης ως τμήμα  ενός γεωερευνητικού προγράμματος για την μελέτη ενός τεχνικού έργου. Μέθοδοι για τη διερεύνηση ζωνών αδυναμίας – ρηγμάτων, υποβάθρου, καρστικών κενών, κ.α. Συσχετίσεις ιδιοτήτων εδάφους και παραμέτρων γεωφυσικής διασκόπησης.

    Εισηγητές:  Τσόκας Γ., Τσούρλος Π., Παπαζάχος Κ.

  • 13. Βασικές αρχές τεχνικής σεισμολογίας Open or Close

    +++++

    Εισηγητές: Χατζηδημητρίου Π., Θεοδουλίδης Ν., Παπαιωάννου Χ.

  • 14. Μέθοδοι βελτίωσης και ενίσχυσης εδαφών και πετρωμάτων Open or Close

    Παρουσιάζονται μέθοδοι βελτίωσης και ενίσχυσης των εδαφών και των πετρωμάτων ανάλογα με την φύση και ποιότητά τους.

    Εισηγητής: Αναγνωστόπουλος Χ.

  • 15. Επίδραση του νερού στα τεχνικά έργα Open or Close

    Ανάλυση επίδρασης του νερού στην ευστάθεια των τεχνικών έργων, εκδήλωσης κατολισθητικών φαινομένων, πίεσης στα υπόγεια έργα, υποπιέσεις στα φράγματα. Ανάλυση ενεργών τάσεων και πιέσεων πόρων. Αποστραγγιστικές μέθοδοι.

    Εισηγητής:  Χατζηγώγος Θ.

  • 16. Βασικές αρχές εδαφοδυναμικής Open or Close

    Αντικείμενο του μαθήματος είναι η μελέτη της συμπεριφοράς των εδαφών σε δυναμικές και κυκλικές  φορτίσεις. Θα αναλυθούν βασικές αρχές της εδαφοδυναμικής όπως οι σχέσεις τάσεων-παραμορφώσεων σε κυκλική φόρτιση με στόχο τον υπολογισμό των ιδιοτήτων και τη μελέτη της συμπεριφοράς των εδαφών σε αντίστοιχες φορτίσεις. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη μελέτη της ρευστοποίησης εδαφών, στις μεθόδους εκτίμησης της διακινδύνευσης ρευστοποίησης και στα μέτρα αποτροπής και μείωσης των ζημιών.

    Εισηγητές: Κ. Πυτιλάκης, Παπαθανασίου Γ.

  • 17. Νεοτεκτονική – Μορφοτεκτονική Open or Close

    +++++

  • 18. Ασκήσεις πεδίου Open or Close

    Πραγματοποιούνται ασκήσεις υπαίθρου (μονοήμερες και πολυήμερες) και επισκέψεις σε αριθμό τεχνικών έργων ή σε θέματα υδρογεωλογικού – περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

    Οι φοιτητές κατά την διάρκεια της πολυήμερης άσκησης υπαίθρου πραγματοποιούν επιτόπου ασκήσεις ενώ παρουσιάζουν και ένα θέμα από τα τεχνικά έργα που επισκέφτηκαν ή/και πάνω σε θέματα υδρογεωλογικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

    Εισηγητές: Χρηστάρας Β., Βουδούρης Κ., Μαρίνος Β.

  • Ασκήσεις υπαίθρου Open or Close
  • Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία Open or Close

    Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία σκοπεύει στην προσωπική ανάπτυξη του φοιτητή στα πρότυπα των άμεσων επαγγελματικών απαιτήσεων. Η εργασία αυτή, για την κατεύθυνση «Τεχνικής Γεωλογίας», θα πρέπει να βασίζεται στην επιλογή και επισκόπηση κατάλληλης βιβλιογραφίας, στην εκτέλεση σχετικών εργαστηριακών και επιτόπου δοκιμών, σε εργασίες υπαίθρου και τέλος στην αξιολόγηση τεχνικογεωλογικών πληροφοριών σε όρους γεωτεχνικού σχεδιασμού  τεχνικού έργου. Η εργασία αποτελεί εφαρμογή των μαθημάτων που εκπαιδεύτηκε ο φοιτητής στα 2 πρώτα εξάμηνα. Εργασία με ερευνητική εμβάθυνση στα θέματα του μεταπτυχιακού προγράμματος θα μπορεί να αποτελέσει επίσης αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας.   Κάθε μεταπτυχιακή εργασία θα επιβλέπεται από τα συμμετέχοντα μέλη του μεταπτυχιακού.